duminică, 18 iulie 2010
DESPRE PLANTA ALOE VERA
Aloe Vera
Timp de mai multe secole, Aloe vera a fost folosita de oameni apartinând unor culturi diferite. Vechii greci, romanii, babilonienii, indienii si chinezii au folosit Aloe vera ca plants medicinals. De-a lungul anilor, Aloe vera (Aloinae) a fost denumit în mai multe feluri: Medicul Rapid, Bagheta Raiului, Planta Minune, Binecuvântarea Raiului, Planta Vietii.
Botanistii au identificat cel putin 200-300 de varietati ale plantei Aloe vera. Dintre toate acestea, numai 5 si-au demonstrat beneficiile de natura medicala: Aloe barbadensis Miller, Aloe Perryi Baker, Aloe Ferox, Aloe Arborescens si Aloe Saponaria. Aloe Barbadensis Miller este cea mai des folosit?, dar si cea mai bogata în proprietati. Originara din Africa, ea creste acum în întreaga lume, în special în zonele cu clima uscata si calda.
Structura plantelor aloe este foarte asemanatoare. Aloe ajunge la maturitate în aproximativ patru ani, moment în care frunzele încep sa înmugureasca. De la un anumit punct aproape de vârful plantei ele încep sa se îngusteze, iar frunzele prezinta spini moi la distanta de câtiva centimetri unul de altul. Aloe Barbadensis Miller are un ciclu de viata de aproximativ 12 ani.
Conform celor spuse de Dr. Peter Atherton în cartea sa intitulata "Aloe vera esentiala",
"Structura frunzei de aloe prezinta un strat extern (coaja) constituit din aproximativ 15 rânduri de celule. Duritatea sa se datoreaza cantitatilor mari de calciu si magneziu prezente în el. Sub "coaja" se afla fasciculele conducatoare sau tuburile lemnoase si liberiene. Vasele lemnoase transporta apa si sarurile minerale de la radacina înspre frunze. Vasele liberiene transporta seva elaborata înspre radacina si alte parti ale frunzei".
Studiile de specialitate au dovedit existenta a peste 75 de compusi în frunza de Aloe vera. Aceste ingrediente pot fi sursa unor beneficii de natura medicala si sunt împartite în urmatoarele categorii:
- Lignina - o substanta celuloidica prezenta în gel, fara proprietati terapeutice specifice cunoscute, în afara de capacitatea de a penetra pielea.
- Saponinele - în amestec cu apa formeaza substante cu proprietati asemanatoare sapunului, folosite la fabricarea detergentilor si ca agenti spumanti, cu proprietati antiseptice.
- Antrachinonele - exista 12 astfel de compusi în sucul de Aloe vera: Aloina, Izobarbaloina, Antracen, Emodin, Ester al acidului cinamic, Acid crizofanic, Barbaloina, Antranol, Acid aloetic, Aloe-emodina, Ulei volatil, Rezinotanoli. Ei sunt cunoscuti drept laxativi naturali, analgezici sau "ucigasi ai durerii" si, de asemenea, poseda proprietati puternice antibacteriene, antifungice si virucide.
- Minerale - Aloe vera contine urmatoarele minerale:
- Calciu - esential pentru sistemul osos si dinti
- Mangan - un compus al mai multor enzime necesar activarii altor enzime
- Sodiu - împiedica secretiile corpului sa devina prea acide sau prea alcaline
- Cupru - ajuta fierul sa actioneze ca transportor de oxigen in globulele rosii
- Magneziu - necesar membranelor celulelor nervoase si musculare pentru conducerea impulsurilor electrice
- Potasiu - este implicat în echilibrul acido-bazic din organism
- Zinc - contribuie la metabolizarea proteinelor, a hidratilor de carbon (zaharuri) si a grasimilor
- Crom - necesar pentru functionarea corecta a insulinei care, la rândul ei, controleaza nivelul zaharului în sânge
- Fier - controleaza transportul oxigenului în organism sub forma de oxihemoglobina
- Vitamine - Aloe vera contine numeroase vitamine:
- Vitaminele A, C si E - antioxidanti importanti, esentiali în lupta cu periculosii radicali liberi
- Vitamina B, inclusiv colina - esentiale în producerea de energie, în metabolismul aminoacizilor si, deci, în dezvoltarea masei musculare
- Vitamina B 12 - responsabila pentru formarea globulelor rosii
- Acid folic - foarte important în dezvoltarea globulelor rosii
- Aminoacizi - reprezinta "caramizile" proteinelor, necesare dezvoltarii si refacerii masei musculare. Organismul uman necesita 22 de aminoacizi si toti, în afara de 8, sunt produsi de catre organism. Aloe vera asigura 20 de aminoacizi din cei 22 necesari si 7 din cei 8 esentiali
- Enzime - unele dintre cele mai importante enzime identificate în Aloe vera sunt: Peroxidaza, Aliaza, Catalaza, Lipaza, Celulaza, Carboxipeptidaza, Amilaza, Fosfataza alcalina. Aceste enzime contribuie la descompunerea hranei si, deci, ajuta la digestie. Unele descompun amidonul si zaharurile, în timp ce altele catalizeaza reactiile pentru a descompune grasimile.
- Zaharuri - Aloe vera contine atât monozaharide, cum ar fi glucoza si fructoza, cât si polizaharide - care sunt probabil cele mai importante. Ele ajuta la digestie, mentin colesterolul în limite normale, îmbunatatesc functiile ficatului si stimuleaza vindecarea oaselor.
- Steroli - sunt agenti antiinflamatori importanti. Cei continuti de Aloe vera sunt: Colesterina, Sitosterina, Campestrina, Lupeol. Acesti steroli au proprietati analgezice si antiseptice. Au, de asemenea, proprietati analgezice asemanatoare aspirinei.
Întrucât Aloe vera contine aproximativ 99% apa, cantitatea totala de substante nutritive este continutaîn restul de 1% din planta. Desi pare incredibil ca un procent atât de mic sa contina atât de multi compusi activi, rolul lor s-a dovedit a fi semnificativ. Dr. Atherton pune acest lucru pe seama actiunii lor sinergice. El spune ca "sinergismul este definit ca actiunea concomitenta a doua sau mai multe medicamente, muschi, etc. pentru a produce un efect mai mare decât suma efectelor individuale".
Aloe vera are capacitatea de a furniza substante nutritive esentiale, de a distruge bacterii, fungi (ciuperci) si drojdii si de a reduce inflamatia. Dr. Atherton spune ca "tesuturile care mor si sunt înlocuite rapid, cum ar fi cel care captuseste intestinul, care se regenereaza la fiecare 4 zile, si pielea, care se regenereaza la 21 pâna la 28 de zile, au nevoie de un aport bogat de materiale de constructie gata pregatite pentru a produce si mentine celule eficiente sanatoase." O alimentatie corecta suplimentata cu Aloe vera reprezinta o cale eficienta de a beneficia de aceste substante nutritive. Aloe vera poate reduce inflamatia tesuturilor. Inflamatia este reactia tesutului sanatos la ranire. Este un proces complicat, dar organizat, care implica schimbari în irigarea locala cu sânge. Aloe vera este un antiinflamator natural care cu actiune foarte delicata asupra organismului uman.
Beneficiile aduse de planta Aloe vera au fost îndelung testate pe parcursul anilor. Însa numai recent studii stiintifice au dovedit multe dintre virtutile terapeutice ale acestei plante. Cu cât oamenii de stiinta si botanistii vor studia mai mult beneficiile aduse de Aloe vera, cu atât mai multe îmbunatatiri vor cunoaste starea de sanatate si starea generala a organismului uman.
Atherton, P. (1997). Aloe vera esentiala, editia a doua. Publicata de: Mill Enterprises.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu